Recept voor bananen brood van Lifebetweenplants. Dit is een ode aan het bananenbrood.

Een ode aan bananenbrood

‘Zen again’ door het bakken van een bananenbrood en hoe het je leven een stukje mooier maakt.

Bananenbrood lijkt sinds de laatste jaren hipper dan ooit. Ik denk dat inmiddels bijna iedereen die dit leest in ieder geval wel eens een poging heeft gedaan er één te maken, welke variant dan ook. Want variatie is er: gezond, ongezond, vegan, proteïnerijk, glutenvrij, suikervrij, (bijna) kant en klaar en ga zo maar door.

In deze eerste blog geef ik een ode aan het bananenbrood, deel ik mijn eigen (basis)recept en vertel ik welke potentiële favoriet ik deze week gebakken heb.

Meestal bak ik er één per week. Ik gebruik mijn eigen ontwikkelde basisrecept en probeer hier iedere keer een variatie op te maken. Vaak een carrotcake bananenbrood, maar de variant met blauwe besjes en pindakaas is ook favoriet.

Degene die mij al wat langer volgen en/of persoonlijk kennen weten dat ik dol ben op koken (en bakken). Ik ben al jaren bezig met (gezonde) voeding en er staat bij ons bijna dagelijks een gerecht op tafel wat we daarvoor nooit eerder gegeten hebben. Ik hou ervan om te experimenteren met kruiden en ingrediënten. Omdat al een aantal jaar zowel plantaardig als glutenvrij eet zie ik het als een uitdaging om te ‘bewijzen’ dat er nog steeds veel mogelijk is ondanks dat er ontzettend lekkere (en vaak minder gezonde) dingen afvallen.

Daarnaast werkt koken voor mij ontspannend. Het snijden van de groenten, de juiste timing die ervoor zorgt dat alles tegelijkertijd klaar is, of het opruimen van het aanrechtblad wanneer het gerecht in de oven staat; allemaal gewoontes die ervoor zorgen dat er rust ontstaat in m’n hoofd, met als ‘kers op de glutenvrije taart’ een heerlijke maaltijd, gecreëerd vanuit allerlei opzichzelfstaande producten.

Wanneer je daar over nadenkt is het toch fantastisch? Je hebt allemaal losse ingrediënten, bijvoorbeeld bananen, meel, yoghurt en wat olie. Dit combineer je met elkaar, je voegt er nog een aantal ingrediënten aan toe, je doet het in de oven en een uur later kun je genieten van een heerlijke plak bananenbrood. Probeer hier tijdens het bakken van je volgende bananenbrood eens bewust bij stil te staan, wedden dat ‘ie nòg lekkerder smaakt?

Hoe je dan zen wordt van een bakken van een bananenbrood? Ik denk dat dat voor iedereen anders is. Wanneer je niet zo’n bakker bent, maar dit wel leest kan ik begrijpen dat je denkt; koekoek, ik word er alleen maar gestrest van.

Persoonlijk werkt het voor mij rustgevend omdat ik ‘zen’ word door het uitvoeren van gewoontes in een bepaalde routine. Inmiddels ken ik het recept uit m’n hoofd, dus ik pak de oven en de andere benodigdheden en ik ga aan de slag. Tijdens het verzamelen en bij elkaar voegen van de ingrediënten probeer ik alleen maar te denken aan welke versie ik er dit keer van wil maken. Hoe rustiger ik in m’n hoofd ben, des te creatiever ik word; dit zorgt er voor dat ik tijdens het bakken of koken ook vaak nieuwe ideeën krijg voor potentiële recepten, of zelfs creatief werk. Ik zou zeggen: probeer het eens!

Al eerder deelde ik het recept op mijn Instagramaccount. Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. Dit recept is plantaardig, geraffineerde suiker- en glutenvrij. Dit hoeft natuurlijk niet; je kunt ook gewoon (spelt)meel gebruiken en de appelmoes kun je vervangen door 2 eieren.

Benodigdheden:
- Een oven
- Bakblik bedekt met bakpapier
- 2 mengkommen
- Spatel
- Staafmixer
- Keukenweegschaal

Ingrediënten:
- 70g amandelmeel
- 70g glutenvrij meel naar keuze: rijst- kikkererwt- of havermeel.
- 1tl (wijnsteen)bakpoeder
- 60g havermout of havervlokken.
- Snuf zeezout
- Bourbonvanillepoeder
- 2 eetlepels ongezoete appelmoes
- 3 eetlepels kokos- of olijfolie
- 125g plantaardige yoghurt
(ik gebruik altijd ongezoete kokosyoghurt)
- 3 rijpe bananen
- Scheutje maplesyrup

Bereidingswijze:

- Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer deze even door elkaar.
- Doe alle natte ingrediënten in de andere kom en mix deze tot een geheel met de staafmixer (gebruik 2 bananen).
- Doe de mixen bij elkaar en roer dit met de spatel tot een gehele massa.
- Voeg de overige optionele ingrediënten toe.
- Doe de mix in een met bakpapier bekleed bakblik en leg er een in de lengte doorgesneden banaan op ter decoratie.
- Bak ongeveer 40 minuten op 180 graden.

Deze week maakte ik voor het eerst een bananenbrood met stukjes peer, stukjes pure chocolade, pecannootjes en ik gebruikte 2 lepels Vivani ‘Hot & spicy chocolate’: een heerlijke mix voor het maken van warme chocolademelk. (Met kokosbloesemsuiker, kaneel en chili, zo lekker!). Deze versie valt thuis ontzettend in de smaak dus ik vrees dat ‘ie zeker binnen een week op komt bij ons. Zelf bewaar ik hem altijd in een afgesloten bak in de koelkast, op deze manier blijft het zeker 5 dagen lekker. Je kunt het bananenbrood natuurlijk ook na het bakken en afkoelen in plakken snijden, inpakken en invriezen, zodat je een stukje kunt pakken wanneer je zin hebt. In de vriezer kun je het zeker 3 maanden bewaren, maar uiteindelijk geldt voor alles; hoe verser hoe lekkerder!

Ben jij nou net zo enthousiast over bananenbrood geworden als ik en ga je misschien zelfs dit weekend al aan de slag? Laat het mij hieronder weten in de reacties en deel vooral de resultaten. Ik ben heel erg benieuwd!

Enjoy!

Terug naar blog

Reageer op deze blogpost

Let op: ik bekijk reacties altijd eerst even voordat ze worden geplaatst.