Een ode aan bananenbrood


Een ode aan bananenbrood

‘Zen again’ door het bakken van een bananenbrood en hoe het je leven een stukje mooier maakt.


Bananenbrood lijkt sinds het begin van de coronacrisis hipper dan ooit. Ik denk dat inmiddels bijna iedereen die dit leest in ieder geval wel eens een poging heeft gedaan er één te maken, welke variant dan ook. Want variatie is er: gezond, ongezond, vegan, proteïnerijk, glutenvrij, suikervrij, (bijna) kant en klaar en ga zo maar door.

In deze eerste blog geef ik een ode aan het bananenbrood, deel ik mijn eigen (basis)recept en vertel ik welke potentiële favoriet ik deze week gebakken heb.

Bloggen over een bananenbrood? Ja, je moet toch ergens mee beginnen? Tijdens het illustreren of schilderen moet je toch lekker en gezond eten.

Bloggen over een bananenbrood?

Bananenbrood dus

Elke week bak ik er één. Ik gebruik mijn eigen ontwikkelde basisrecept en probeer hier elke week een variatie op te maken. Vaak een carrotcake bananenbrood, maar de variant met blauwe besjes en pindakaas is ook favoriet.

Degene die mij al wat langer volgen en/of persoonlijk kennen weten dat ik dol ben op koken (en bakken). Ik ben al jaren bezig met (gezonde) voeding en er staat bij ons bijna dagelijks een gerecht op tafel wat we daarvoor nooit eerder gegeten hebben. Ik hou ervan om te experimenteren met kruiden en ingrediënten. Omdat ik sinds een aantal maanden zowel vegan als glutenvrij eet zie ik het als een uitdaging om te ‘bewijzen’ dat er nog steeds veel mogelijk is ondanks dat er ontzettend lekkere dingen afvallen.

Daarnaast werkt koken voor mij ontspannend. Het snijden van de groenten, de juiste timing die ervoor zorgt dat alles tegelijkertijd klaar is, of het opruimen van het aanrechtblad wanneer het gerecht in de oven staat; allemaal gewoontes die ervoor zorgen dat er rust ontstaat in m’n hoofd, met als ‘kers op de glutenvrije taart’ een heerlijke maaltijd, gecreëerd vanuit allerlei opzichzelfstaande producten.


Hoe rustiger ik in m’n hoofd ben, des te creatiever ik word; dit zorgt er voor dat ik tijdens het bakken of koken ook vaak nieuwe ideeën krijg voor potentiële recepten, of zelfs creatief werk. Ik zou zeggen: probeer het eens! Al eerder deelde ik het recept op mijn Instagramaccount. Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. Dit recept is vegan, geraffineerde suiker- en glutenvrij. Dit hoeft natuurlijk niet; je kunt ook gewoon (spelt)meel gebruiken en de appelmoes kun je vervangen door 2 eieren.

Bereidingswijze bananenbrood:

- Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer deze even door elkaar.

- Doe alle natte ingrediënten in de andere kom en mix deze tot een geheel met de staafmixer (gebruik 2 bananen).

- Doe de mixen bij elkaar en roer dit met de spatel tot een gehele massa.

- Voeg de overige optionele ingrediënten toe.

- Doe de mix in een met bakpapier bekleed bakblik en leg er een in de lengte doorgesneden banaan op ter decoratie.

- Bak ongeveer 40 minuten op 180 graden.

Deze week maakte ik voor het eerst een bananenbrood met stukjes peer, stukjes pure chocolade, pecannootjes en ik gebruikte 2 lepels Vivani ‘Hot & spicy chocolate’: een heerlijke mix voor het maken van warme chocolademelk. (Met kokosbloesemsuiker, kaneel en chili, zo lekker!). Deze versie valt thuis ontzettend in de smaak dus ik vrees dat ‘ie zeker binnen een week op komt bij ons. Zelf bewaar ik hem altijd in een afgesloten bak in de koelkast, op deze manier blijft het zeker 5 dagen lekker. Je kunt het bananenbrood natuurlijk ook na het bakken en afkoelen in plakken snijden, inpakken en invriezen, zodat je een stukje kunt pakken wanneer je zin hebt. In de vriezer kun je het zeker 3 maanden bewaren, maar uiteindelijk geldt voor alles; hoe verser hoe lekkerder!

Bereidingswijze bananenbrood:

Ben jij nou net zo enthousiast over bananenbrood geworden als ik en ga je misschien zelfs dit weekend al aan de slag? Laat het mij hieronder weten in de reacties en deel vooral de resultaten. Ik ben heel erg benieuwd!

Enjoy!